HISTORIE

H.C. Schleidt blev grundlagt af Otto Schleidt, der kom til Haderslev som naver fra Heidelberg i Tyskland i starten af 1920’erne. Kirkebøgerne i Heidelberg viste, at i hans familie havde mændene ernæret sig som murer og landmand i hvert fald siden 1600-tallet, og Otto fulgte traditionen og blev murer.

I Haderslev skete det, som sker for så mange unge mænd, der rejser udenlands og bliver der: Han mødte Marie, og de to forelskede sig i hinanden. De blev gift, og Otto lagde navertilværelsen på hylden og startede sin egen murervirksomhed i Haderslev i 1921.

Villa i Haderslev

H.C. Schleidt historiske byggerier

Villa i Haderslev

H.C. Schleidt - historiske byggeriere

En stor opgave

I den byggede Otto mange af de statelige, gamle patriciervillaer, der præger købstaden Haderslevs gamle kvarterer omkring Aabenraavej og Aastrupvej. Villaer, der stadig i dag er eftertragtede af børnefamilier for deres soliditet, rummelighed og smukke udsmykninger.

I 1923 fik Otto, sammen med murermester Erik Friis, den store opgave at opføre et vandtårn i den nordøstlige ende af Haderslev, på toppen af et naturområde kaldet “Kløften”. Vandtårnet, der er 38 meter højt, er båret af otte betonsøjler og tog to år at opføre. Tårnet er fuldmuret i røde mursten og dækket af et kegleformet kobbertag. Øverst har tårnet vinduer hele vejen rundt, så man kan nyde udsigten over hele byen.

Anden og tredje generation

Vandtårnet er i dag ikke længere i drift, da teknologien inden for pumper har overflødiggjort det. I dag fungerer vandtårnet som et vartegn for Haderslev – og ikke mindst den årlige “Kløften Festival” – lige som man kan leje tårnet til forskellige, kulturelle arrangementer.

I 1945 overtog Ottos søn, Hans-Christian Schleidt virksomheden. Han stod i spidsen for den i mange år og byggede blandt andet en stor del af Favrdalskolen, en af Haderslevs store folkeskoler i den børnerige nordøstlige del af byen. I mange år delte Hans-Christian lederskabet med sin søn, Hans-Jürgen, som overtog virksomheden i 1983.

Vandtårnet i Kløften

H.C. Schleidt - historiske byggerier

Haderslev rådhus

H.C. Schleidt - historiske byggerier

Kartoffelkur

Far og søn havde i løbet af 1960’erne og 70’erne brugt det store byggeboom til at ekspandere virksomheden ganske meget. I samarbejde med andre virksomheder var det store byggerier til industrien, rådhuse, lejlighedskomplekser og ferieboliger, der prægede perioden. Men med kartoffelkuren i starten af 1980’erne ændrede alt sig meget drastisk, og Hans-Jürgen stod med en stor opgave, da han overtog virksomheden.

Solidt murerarbejde

Mange af de opførte lejligheder og ferieboliger kunne ikke længere sælges til en pris, der var bare i nærheden af det projekterede, og virksomheden hang på rigtig mange af dem. Men med tålmodighed, snilde og evnen til at fokusere på det, H.C. Schleidt altid har været god til: Ordentligt og solidt murerarbejde, lykkedes det Hans-Jürgen at få virksomheden på ret køl igen.

Renovering af Vojens rådhus

H.C. Schleidt - historiske byggerier

Renovering af fredet hus

H.C. Schleidt - historiske byggerier

Renovering af fredede huse

Godt nok var der en del sommerferier, hvor familien måtte nøjes med et telt til overnatninger, men med fokus på renoveringsarbejder på de mange gamle, smukke og fredede bygninger i Haderslev, kom H.C. Schleidt ud af en krise, der kostede rigtig mange danske byggevirksomheder livet. Og i de kommende år blev H.C. Schleidt igen en god og solid forretning.

Fjerde generation

I 2004 overtog fjerde generation af familien Schleidt ledelsen, da Hans-Jürgens yngste søn, Mikael Schleidt, satte sig for bordenden. Også Mikael fik til opgave at lede virksomheden gennem en alvorlig krise, da finanskrisen ramte byggebranchen hårdt fra 2008 og en del år frem. Men gennem et skarpt fokus på at styrke kompetencerne inden for udlægning af slidlag på betongulve – en opgave, der kræver både erfaring og håndelag – klarede H.C. Schleidt igen skærene gennem en periode, som tog livet af mange virksomheder i branchen.

Renovering af fredet hus

H.C. Schleidt - historiske byggerier

Slidlag

H. C. Schleidt Slidlag

En velkonsolidert forretning

I dag er H.C. Schleidt en solid virksomhed med et stærkt renommé og en høj kendskabsgrad inden for den niche, som udlægning af slidlag repræsenterer. Ved siden af dette hovedområde udfører H.C. Schleidt også traditionelle mureropgaver, hvor især flise- og klinkearbejde er en styrke. Fokus er på at drive en velkonsolideret forretning fremfor på kraftig vækst, og de stolte håndværksmæssige traditioner inden for murerfaget er kernen i den stærke virksomhedskultur, som gennemsyrer en virksomhed, der om få år kan fejre 100 års jubilæum.